Als je hunkert naar uitgestrekte paarse pracht en de frisse lucht van Nederlands meest betoverende landschap, dan heb je geluk. Het is namelijk weer zo ver: de heide staat op het punt om haar jaarlijkse kleurenspektakel te onthullen! Wij nemen je mee op een kleurrijke ontdekkingsreis. We delen zes geweldige plekken in ons eigen pittoreske kikkerlandje waar je deze natuurlijke pracht kunt bewonderen. Dus trek je wandelschoenen aan, pak je verrekijker en maak je klaar om jezelf te verliezen in de betoverende paarse zeeën van Nederland.

De perfecte periode om heide te spotten - Ga op pad

Van eind juli tot begin september is het dé tijd van het jaar om de adembenemende heidevelden van Nederland te bewonderen. Tijdens deze maanden bereikt de heide haar hoogtepunt in bloei, waardoor het landschap verandert in een sprookjesachtige paarse oase. Of je nu graag wandelt, fotografeert of gewoon geniet van de natuur, dit is het moment om jezelf onder te dompelen in de kleuren en geuren van deze magische bloeiperiode. Mis deze kans niet om de overweldigende schoonheid van de Nederlandse heide in volle glorie te ervaren.

Nationaal Park De Hoge Veluwe - Gelderland

Het wereldberoemde Nationaal Park De Hoge Veluwe is een paradijs voor natuurliefhebbers. Je wandelt er over paarse heidevelden en door heuvelachtige bossen. Met 5.400 hectare aan prachtige landschappen en dertien uitgezette wandelroutes, is er vast een tocht die bij jou past. In zo’n groot gebied valt natuurlijk genoeg heide te spotten.

Verken het Deelense Veld te voet of met een fiets. Door het hele gebied staan witte fietsen die je gratis kunt pakken. Als je geluk hebt, zie je verlegen herten tussen de heide dartelen. Zeker als je vroeg je bed uitkomt voor een fijne wandeling door de paarse natuur.

Loenermark - Gelderland

In het hart van de Veluwe wacht de Loenermark op je. Betreed een landschap vol naaldbossen, jeneverbesstruwelen en heidevelden. Hier grazen Veluwse heideschapen die samen met oude stuifduinen het gebied sieren. Kies een van de wandelroutes en laat je meenemen door dit prachtige stukje natuur.

Stap het gebied in en ontdek vier bijzondere wandelroutes. De rode route van twee en een halve kilometer of de blauwe van zes kilometer zijn twee kortere routes. Of ga voor meer avontuur met de witte pijlen van de zwerfkeienroute (zeven kilometer) en de gele pijlen van de zwerfkeienroute (dertien en een halve kilometer). De keuze is aan jou!

Ermelosche Heide - Gelderland

De Ermelosche Heide betovert met haar paarse pracht. De plek nodigt uit voor een idyllische wandeling. Natuurliefhebbers worden omringd door bloeiende heide en het gezoem van bijen. Naast dit schilderachtige decor mag een bezoek aan de schaapskooi bij het Bezoekerscentrum Ermelosche Heide niet ontbreken. Deze schaapskooi is een van de grootste van Nederland met een kudde van rond de 300 schapen. In het prille voorjaar staat de kooi vol lammetjes en moederschapen.

Maar in dit bijzondere gebied valt nog meer te spotten dan alleen heide en de schaapskooi. Wandelend langs het pad van geschiedenis ontdek je het unieke Romeinse Marskamp bij Ermelo. Het enige in Nederland ontdekte Romeinse Marskamp, waar het leger van Marcus Aurelius in 170 na Christus voor enkele dagen bivakkeerde. Dit kamp rees in enkele uren op, diende kort als overnachtingsplek en werd achtergelaten toen de Romeinen verder trokken. Bij het Marskamp is een beeld van een hurkende Romein geplaatst, gemaakt door Gerrie Hondius. Het beeld vormt nu een nog mooier plaatje dankzij de omliggende paarse velden vol heidebloemen.

Gasterse Duinen - Drenthe

De Gasterse Duinen, gelegen in het betoverende landschap van Drenthe, vormt een ideale bestemming voor liefhebbers van natuur en wandelavonturen. Dit gebied staat bekend om haar uitgestrekte heidelandschappen, waar de paarse gloed een sprookjesachtig schouwspel vormt. Hier kun je prachtige wandelingen maken, omringd door de rustgevende atmosfeer van de natuur.

Voor degenen met interesse in luchtfotografie biedt dit terrein nog een unieke ervaring: vanaf een drone kunnen de golvende heidevelden van bovenaf worden bewonderd. En laat dit nou precies zijn wat Honeyguide Marion heeft gedaan om deze mooie foto's te maken. De Gasterse Duinen zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ook een oase van sereniteit en verwondering voor iedereen die de pracht van de heide wil ervaren. Sta extra vroeg op en geniet van een warme gloed over de paarse velden.

Westerheide - Noord-Holland

In Westerheide zocht fotograaf Mike het ook hogerop. De Westerheide in Noord-Holland is niet alleen een spectaculaire plek met die adembenemende paarse heide, maar je kunt hier ook genieten van het gezelschap van een aantal roodharige Schotse Hooglanders. Als je geluk hebt, kun je ze net zoals Mike vastleggen in de paarse velden. Een fotogeniek plaatje toch?

Op en onder de heide zijn doodwegen, urnenvelden en grafheuvels te vinden. Dit laat zien dat dit bijzondere gebied al duizenden jaren in gebruik is bij de mens. Naast heidebegroeiing groeien hier ook mossen, kruiden en struiken. Bijzondere vogelsoorten brengen graag wat tijd door op de Westerheide. Wie weet spot je graspiepers, boomvalken en koekoeken.

  • Foto's: Joackey Adams

Brunssummerheide - Limburg

Van het noorden en het midden van Nederland reizen we af naar het zuiden. In Limburg vind je de Brunssummerheide, een gebied vol heidevelden, vennen en bossen. Ga op avontuur door het hoogveen met ijzerrijk bronwater en ontdek zeldzame planten en insecten die hier een thuis hebben gevonden. Pak je rugzak en volg de 4,92 kilometer lange wandelroute met lichtgroene paaltjes of de 12,9 kilometer lange route met donkergroene paaltjes.

Onderstaande foto's: Joackey Adams

Kan jij niet wachten om zelf een bezoek te brengen aan een van de paarse heidevelden in Nederland? Wil je je ervaring met ons delen? Gebruik dan @honeyguide.nl of #heyhoneyguide op Instagram. Ik ben heel benieuwd naar je avonturen.

 

Liefs,

Anne-Floor