Als een klein kind stap ik door bladeren die van de bomen zijn gevallen. De kleuren en geuren luiden de herfst in en het geluid van knisperende blaadjes onder mijn voeten heeft toch iets magisch als je het mij vraagt. Op de Utrechtse Heuvelrug zijn deze kleuren, geuren en frisse buitenlucht goed te beleven. Dit nationale park van Nederland is misschien wel mijn favoriete plek om de herfst te ervaren. In dit blog deel ik drie activiteiten die je een onvergetelijke herfstervaring op de Utrechtse Heuvelrug geven.

1. Shinrin Yoku op de Utrechtse Heuvelrug - Proef de herfst

Samen met Shinrin Yoku gids Kat Novotna en de andere Honeyguides heb ik het bos bij Doorn op een bijzondere manier leren kennen. Shinrin Yoku is overgewaaid uit Japan en komt neer op tijd doorbrengen in het bos met als doel je gezondheid, welzijn en geluk te verbeteren. Laura schreef uitgebreid over wat dit bosbaden precies is en over onze Shinrin Yoku ervaring met Kat

De herfst is een perfecte tijd om de veranderingen in het bos bewust waar te nemen. Samen met Kat leer je dit niet alleen te zien, maar ook te voelen, proeven en ervaren. Sluit aan bij een van haar Shinrin Yoku workshops

2. Met de schaapsherder op pad - Mindfulness retraite

In de bossen en over de heiden van de Utrechtse Heuvelrug, kun je met een beetje geluk herder Daniel en zijn schaapskudde spotten. Maar er zijn ook momenten dat je samen met hem, zijn kudde en zijn hond Lilly op pad kunt. De herfst is hier ideaal voor. Behalve herder, is Daniel ook mindfulness trainer en hij combineert deze twee werelden moeiteloos. Bijvoorbeeld mij het Mindfulness retraite in Doorn. Hier kom je heerlijk tot rust met verschillende activiteiten zoals meditatie, yoga en schrijfopdrachten.

Ben je eerder benieuwd naar de rol van een herder in de maatschappij? Misschien is dan de workshop In de voetsporen van de herder iets voor jou. Hierin ga je met Daniel op pad om schapen te hoeden. Tijdens deze activiteit praat Daniel je bij over de geschiedenis van de herders op de Utrechtse Heuvelrug. En dat allemaal in het decor van een herfstige Utrechtse Heuvelrug. 

3. Kastelen op de Utrechtse Heuvelrug - herfst in de kasteeltuin

Naast prachtige wandel- en fietsroutes in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, zijn er ook maar liefst 12 (!) indrukwekkende kastelen te vinden en jij kunt ze bezoeken! Ik schreef al eerder een blog over mijn 4 favoriete kastelen in Nederland en drie daarvan liggen in Utrecht. 

Mijn favoriet is Kasteel Amerongen. Dit prachtige kasteel is gebouwd in 1680. Het kasteel heeft onder andere een dertien meter hoge galerij, een salon met prachtige plafondstukken en een tuin met de mooiste bloemen en planten. Maar ook Kasteel Stekenburg, Pop-up museum Oud-Amelisweerd en Huis Doorn zijn het brengen van een bezoekje waard.

Stap in het leven van de vroegere adel en waan je de koning te rijk in de prachtige kastelen met rijke historie. Hier lijkt de tijd stil te staan. Ontdek de betoverende kamers. De lange gangen van de kastelen zijn versierd met de mooiste kunstwerken en rondom de kastelen vind je de grootste tuinen waar je normaal alleen maar van kunt dromen. 

4. Beklim de pyramide van Austerlitz - Zoek het hoog op

Een pyramide middenin de Utrechtse Heuvelrug. Wellicht niet het eerste dat je verwacht bij een bezoekje aan het natuurgebied, maar des te leuker om er eens een bezoek te brengen. De Pyramide van Austerlitz werd al in 1804 gebouwd door het Frans-Bataafse leger als eerbetoon aan Napoleon Bonaparte. Ooit was het overwoekerd door bos, maar een paar jaar terug zijn de bomen op de piramide weggehaald. Gelukkig is er rondom de piramide genoeg overeind gebleven. Geniet tijdens deze activiteit van het uitzicht over de Utrechtse Heuvelrug en de mooiste kleuren van de herfst. 

 

  • Luchtfoto pyramide van austerlitz
  • Pyramide van Austerlitz

Wat je ook doet in de herfst, geniet er met volle teugen van. Het is namelijk maar een keer per jaar dat de wereld 50 tinten herfst kleurt. Trek je regenlaarzen aan, pak een grote paraplu en spring eens in de plassen of loop even om door die berg met de knisperende blaadjes. Het kind in je zal er van opknappen!

Hopelijk heeft deze lijst met activiteiten je mogen inspireren om eropuit te trekken en de Utrechtse Heuvelrug ook in de herfst te ontdekken. Er valt zat te beleven. Deel je je avonturen met ons? Tag @heyhoneyguide op Instagram

Liefs, 
Yalou