Ljouwert, Luwt, Lintwarde; de hoofdstad van Friesland heeft vele namen. De historische binnenstad, gezellige winkelstraten en de relaxte vibe maken Leeuwarden in mijn ogen tot de ideale stad voor een stedentrip in eigen land. In dit blog vind je tips over wat je kunt doen in Leeuwarden, inclusief tips van de lekkerste restaurants en unieke hotels. 

4x Wat te zien en doen in Leeuwarden

1. Winkelen in de nieuwe ooststraat

Historische panden, kleurrijke gevels, bijzondere winkeltjes. De Nieuwe Ooststraat is de oudste én meest duurzame winkelstraat van Leeuwarden. Ik vind het heerlijk om door deze straat te slenteren en de verhalen achter de gevels te ontdekken. Denk aan veel tweedehands kledingboetieks en biologische winkels zoals Jouw Dagelijkse Kost en De Wereld van Thee.

2. THEEPROEVERIJ BIJ DE WERELD VAN THEE

Mijn favoriete winkel is De Wereld van Thee. Dit theezaakje heeft zo’n 220 soorten thee, waarvan de meeste biologisch en fairtrade. Tip: boek een theeproeverij op het mini terrasje van De Wereld van Thee, waarbij het concept “Zien, ruiken, proeven” tot leven komt.

3. STADSPALEIS PRINCESSEHOF

Midden in het centrum van Leeuwarden, vind je zomaar een imposant 18e-eeuws paleis: het Princessehof. In dit stadspaleis bracht de prinses van Oranje Nassau -de voorouder van koning Willem-Alexander- ooit haar dagen door. Vandaag de dag is het paleis een keramiekmuseum. Onlangs opende er een nieuwe expositieruimte, volledig gewijd aan M.C. Escher, de kunstenaar die ooit in dit paleis werd geboren.

4. STREET ART ROUTE

Tijdens een wandeling door Leeuwarden zie je veel muurschilderingen. Ben je net zoals ik gefascineerd door deze openlucht kunstwerken, dan is het volgen van een Street Art Tour met A Guide To Leeuwarden een echte aanrader. Zo hoor je de verhalen achter de kunstwerken en ontdek je murals die je normaal niet eens had opgemerkt. Een bijzondere manier om Leeuwarden te verkennen. 

3x De leukste restaurants

1. VIETNAMESE KOFFIE EN STREETFOOD BIJ BANHS & COFFEE

Vanaf de Nieuwe Ooststraat is het even doorlopen en je komt op de Tuinen, waaraan Banhs & Coffee gelegen is. Hier haal je een heerlijke streetfood lunch of Vietnamese koffie en waan je je even in de straten van Azië. 

2. UIT ETEN BIJ SJODDY

Voor een avond uit eten is restaurant Sjoddy wat mij betreft the place to be. Sjoddy betekent ‘See you’ in het Fries. Na het proeven van de geweldige gerechten en wijnen, wed ik dat ze je inderdaad nog wel eens terug gaan zien. Sjoddy heeft ook een terras waar het goed toeven is. Ik zou zeggen: lekker ite!

3. MEER RESTAURANTS IN LEEUWARDEN

Honeyguide Amanda ging ook al eens op ontdekkingstoch in Friese hoofdstad. In dit blog deelt ze haar favoriete restaurants in Leeuwarden op bijzondere locaties. Wat dacht je van een avondje uit eten in een oude gevangenis? 

Overnachten in Leeuwarden

SLAPEN IN DE CEL - ALIBI HOSTEL

Wanneer ik reis, slaap ik graag in hostels. Creatief, sociaal of back to basic. In principe vind ik alles goed. In Leeuwarden is welgeteld één hostel te vinden, maar wat voor een! Gevestigd in de voormalige strafgevangenis De Blokhuispoort, vind ik het Alibi Hostel er een om niet snel te vergeten. In dit hostel boek je geen kamers, maar een cel. Van slaapzalen tot luxe kamers, alle cellen zijn prachtig gerenoveerd, maar vertellen door de tralies voor de ramen nog altijd het verhaal van de oude gevangenis.

Hopelijk heb ik je kunnen inspireren voor een fijne stedentrip in Leeuwarden. Wil je nog meer inspiratie opdoen? Neem dan ook een kijkje in de bestemmingsgids van Leeuwarden. 

Liefs, 
Laura