In een enorme tuin vol bomen, eetbare planten en zingende vogels, met aan de rand van de levendige moestuin een zelfgebouwd aardehuis, realiseerde Marion Boenders zeven jaar geleden haar droom: Kiemkracht 64. Een verborgen parel ergens in de weilanden rondom Nijmegen, verstopt achter een grote boerderij. In een interview met Honeyguide vertelt Marion over haar onderneming.

Het land van mogelijkheden

In 2011 keerde Marion en haar partner terug naar Nederland, na 17 jaar in een eigen boerenbedrijf in Oeganda te hebben gewerkt. Er was geen concreet plan toen zij bij terugkomst een stuk land kochten aan de rand van Nijmegen. Hetgeen wat zij wel zeker wisten, was dat hier iets zinvols moest komen. Marion neemt ons mee naar het begin van haar onderneming en begint te vertellen. “Toen we begonnen was het idee om niet teveel vast te leggen op papier, zo kon er iets ontstaan wat we van te voren nooit hadden bedacht. Ik baseer mijn keuzes altijd op de samenwerking met de natuur. Werken vanuit een soort ‘gut feeling’. In het niet-weten, leerden we te luisteren naar wat er nodig was. Daarom heet het ook Kiemkracht 64: het land van mogelijkheden.”

Verbinding door voedsel

Wanneer Kiemkracht 64 een jaar bestaat, legt Marion een voedselbos aan waar mensen zelf hun groenten kunnen oogsten. Dit idee komt voort uit de overtuiging dat Nederlanders een disconnectie hebben met wat ze eten; de supermarkt is immers altijd binnen handbereik. Het voedselbos is bedoeld om mensen weer in verbinding te brengen met de aarde en het voedsel dat zij eten. “In Afrika hebben de mensen een connectie met waar hun eten vandaan komt. Dat brengt een verantwoordelijkheidsgevoel met zich mee. Het maakt je bewuster hoe je met de aarde omgaat.” Het voedselbos blijkt erg geliefd, en in de jaren erna groeit het uit tot een weelderige moestuin met biologische groente en (eetbare) bloemen.

Moestuin met dak

Omdat het Nederlandse weer niet ideaal is om alles buiten te doen, maakte Marion een plan voor een overdekte plek erbij. Ze legde het eens neer bij de gemeente, want niet geschoten is altijd mis. Tot haar verrassing werd het plan goedgekeurd. Sterker nog, de gemeente was zo enthousiast dat ze haar extra bouwoppervlak cadeau gaven. “Ik wilde helemaal geen groot gebouw. Ik wilde een schuur. Maar toen kregen we die vierkante meters en dacht ik, laten we die dan maar vullen.” Hiermee was het idee voor de bouw van het aardehuis geboren. Marion kiest ervoor uitsluitend te werken met organische vormen en natuurlijke materialen. “Iemand zei me ooit dat gebouwen die bestaan uit natuurlijke materialen resoneren met ons energieveld. Je hoeft geen moeite te doen om er te zijn.” Samen met een architect die gespecialiseerd is in natuurbouw, start ze het project.

Streekproducten

Inmiddels is het aardehuis het hart geworden van de moestuin waar mensen samenkomen om te eten, te ontspannen en te leren over de natuur. In de maanden mei tot en met september is het aardehuis iedere vrijdag en zaterdag geopend als streekproductenwinkel. Alle producten zijn zelfgemaakt, komen uit eigen tuin of zijn van lokale ondernemers.

Activiteiten bij kiemkracht 64

Wanneer het weer mag, kunnen bezoekers op zaterdag aanschuiven voor een lunch in het aardehuis of komen picknicken op het land. Al het eten is vegetarisch of vegan, dat is de grootste stap richting duurzaamheid volgens Marion.

Het land van de mogelijkheden blijft zich volop ontwikkelen onder leiding van Marion, het staat hier nooit stil. “Een keer in de maand organiseren we een pop-up restaurant, met iedere keer een andere chef. Daarnaast is er wekelijks iets anders te doen. Denk aan yoga en meditatie in de tuin, of korte workshops over het zelf maken van essentiële oliën. Gewoon laagdrempelig en zonder dat je je van te voren moet inschrijven.”

Unieke plek in 't groen

Kiemkracht 64 krijgt als unieke plek in ‘t groen, steeds meer naamsbekendheid. Ook steeds meer locals brengen een bezoekje aan het aardehuis. “Wanneer mensen voor de eerste keer langskomen hebben ze bijna allemaal dezelfde reactie. Eerst een diepe zucht en daarna ‘het lijkt alsof ik niet in Nederland ben’. Dat is zo belonend.” Met Kiemkracht 64 kwam de droom van Marion om iets zinvols te creëren in de natuur, uit. Het is een unieke plek, “Organisch én in haar eigen tijd”, vult Marion aan. We zullen de komende tijd vast nog veel meer gaan horen van Kiemkracht 64, denk ik zo.

Liefs, 

Amanda