3 x mooie natuurgebieden in Nederland

Lekker een frisse neus halen doet iedereen goed! En wat is nou leuker om dit te doen in een van de mooiste natuurgebieden van Nederland? Dat dachten wij ook, niks is beter om op deze manier je dag te beginnen. Daarom hebben wij de vier meest bijzondere plekjes om te genieten van de schoonheid van de Hollandse natuur even op een rijtje gezet voor je. Bedenk je niet en ga er lekker boordevol posiviteit op uit.

1. Boschplaat Terschelling

Dit is toch wel mijn persoonlijke favoriet, omdat ik als klein meisje altijd met mijn ouders op vakantie ging naar Terschelling en daar heerlijk tot rust kwam, vandaar dat wij dit ook hebben verkozen tot een van de mooiste natuurgebieden van Nederland.

Het prachtige eiland Terschelling bestaat voor 80% uit natuur. Het is dan bij uitstek hét eiland om als natuurliefhebber naar toe te gaan. De Boschplaat, die uit maarliefst 44000 hectare natuurgebied bestaat was vroeger een losse zandplaat ten oosten van Terschelling. De geul tussen Terschelling en de Boschplaat is dichtgeslibd en vormt nu één geheel. Wanneer je hier bent waan je jezelf in een uitgestrekt duingebied met verlaten stranden en misschien wel de mooiste kwelders die er te vinden zijn in ons kikkerlandje. Fun Fact: Kwelder is een Fries woord voor een gebied dat voorheen een zandbank in het Waddengebied was, maar wat nu droog is komen te liggen.

De Boschplaat staat bekend om de vele vogels die er te spotten zijn. Onder de 65 soorten vogels waarvan De Boschplaat hun thuisbasis is, vind je onder andere grote meeuwenkolonies en zijn er 200 broedparen van de lepelaar te vinden op het eiland.  

Naast de vele soorten vogels die rond paraderen in dit natuurgebied is er nog veel meer te zien. Tijdens een wandeling over de Boschplaat vrolijk je op door de opvallende kleurenvan de flora die dit gebied kenmerkt. Zo kom je bijvoorbeeld de vrouwelijke paarse lavendel tegen ie hier in volle glorie groeit.
Let op, hier zijn wel geteld 400 verschillende soorten planten te vinden. Genoeg flora en fauna dus om je de hele dag mee te vermaken.

Mijn tip:
Watermannen, vissen en steenbokken opgelet! Je kan nu je eigen sterrenbeeld bekijken bij Dark Sky Terschelling. Tijdens een excursie is dit is een plek op de Boschplaat van Terschelling waar je kan genieten van de sterrenhemel.
  • Terschelling Wad lopen
  • Boschplaat terschelling

2. De Weerribben

Wanneer je dit prachtige natuurgebied hebt bezocht, kun je van je bucket list afstrepen dat jij in het grootste laagveenmoeras gebied bent geweest van heel Noord-West Europa. Deze natuur is namelijk gecreëerd door de mens, door het winnen van turf is hier een moerasgebied ontstaan. 

In dit Overijsselse groene doolhof bevind je je in een oase van rust. Je kijkt je ogen uit tijdens een dagje Weerribben. De fauna liefhebber komt hier ook zeker aan zijn trekken. Talloze vogels zijn hier te spotten en als je geluk hebt neemt de otter ook nog een kijkje. Je ontdekkingstocht is helemaal compleet wanneer je de grote vuurvlinder langs ziet fladderen. Deze vlinder komt namelijk nergens anders ter wereld voor. Hoe bijzonder is dat ?!

Voor de wandelaars en fietsers zijn er verschillende routes uitgestippeld die een weg banen langs alle pareltjes van deze omgeving. Dit is zeker een leuke manier om dit gebied te ontdekken en optimaal te genieten van al het moois om je heen.

Mijn tips:

  • Het Laarzenpad

De avonturier kan hier zijn geluk niet op. Het Laarzenpad zegt het natuurlijk al, trek je laarzen maar aan en kom naar De Weerribben! Vanaf bezoekerscentrum de Wieden begin je aan dit blubberige avontuur. Deze tocht gaat dwars door het rietland en je waant je hier over een heel stuk drijvend land. Het is erg leuk om dit pad te bewandelen met de kids, maar voor volwassenen is dit ook een leuke en bijzondere ervaring.

Locatie: Bezoekerscentrum de Wieden
Adres:   Beulakerpad 1 
               8326 AH Sint Jansklooster

  • Suppend door de Weerribben

De meest hippe watersport laat je op een unieke manier al het moois van de Weerribben zien. Je kunt nu namelijk suppen op de Weerribben. Een sport die makkelijk en snel te leren is en geschikt is voor alle leeftijden. Je kunt zelf een sup-board huren of mee gaan met een van de begeleide tours die speciaal zijn uitgezet voor jou.

Locatie:    Restaurant de Weerribben
Adres:      Hoogeweg 9
                 8377 EM Kalenberg

  • Weerribben Otter
  • Weerribben

3. De Hondsrug

Bij de Hondsrug wandel je zo de ijstijd in. De ruggen en dalen van dit UNESCO gebied werden namelijk in de ijstijd gevormd en het is daarmee een van de oudste natuurgebieden van Nederland. De rivierstromen onder het ijs zorgden voor de heuvels ( ruggen ) in het landschap, vandaar dus de naam Hondsrug. Super bijzonder natuurlijk als je bedenkt dat waar jij nu loopt ooit mammoeten hebben gelopen.

De Hondsrug staat bekend om de hunebedden die hier te vinden zijn. De stenen van de hunebedden die uiteindelijk werden gebruikt voor grafkamers zijn door de kracht van het ijs meegekomen in de ijstijd en zijn nog steeds op vele plekken in Drenthe te bewonderen, waaronder dus bij de Hondsrug.

Er zijn verschillende fiets en wandel knooppunt-routes uitgestippeld door het nationale park waardoor je dit prachtige gebied op een actieve manier kan ontdekken.  Wanneer je lekker rustig een kijkje wil nemen bij de Hondsrug kan je er natuurlijk ook voor kiezen om zelf een picknick te organiseren met het gezin terwijl je geniet van al het groen om je heen.

Mijn tip:

  • Het Boomkroonpad

Dit pad bevindt zich ( de naam zegt het al ) letterlijk tussen de boomkronen van De Hondsrug. De waaghals kan zijn geluk niet op wanneer je hier op deze hoogte een prachtig uitzicht hebt over het natuurgebied. Ben je hier samen met kinderen? Dan is vlakbij het Boomkroonpad nog het “Speelbos Lorken” te vinden, waar de kids lekker uit kunnen razen tijdens het beklimmen van allerlei obstakels.

Locatie: Het Boomkroonpad
Adres:   Steenhopenweg 4 te Drouwen

  • Boomkroonpad Hondsrug
  • Hondsrug

Trek die wandelschoenen nou maar aan en kom heerlijk genieten van de mooie natuur die Nederland te bieden heeft!

Veel liefs,           
Wieske